Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ποντιακό φύλλο Περέκ με πατάτα

Μία αφιέρωση σήμερα στην ποντιακή κουζίνα καθότι μισός από τη μεριά του μπαμπά μου έχω ποντιακή καταγωγή το φύλλο Περέκ είναι ένα φύλλο το οποίο το φτιάχνουν οι γυναίκες που έχουν ποντιακή καταγωγή είναι φτιαγμένο στο χέρι και ψημένο πωλούνται πολλά μαζί σε πακέτα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα delicatessen Εγώ το έχω δει και στα κρεοπωλεία σε παντοπωλεία και γενικά σε μαγαζιά με είδη τροφίμων. Αν δείτε στο προφίλ μας έχουμε ξαναδείξει συνταγή είναι η 8η συνταγή από την αρχή λέγεται…τυρομελένιο Περέκ ..έχουμε κάνει δηλαδή φέτα ψητή με αυτό το φύλλο με μέλι μπορείτε να την δείτε.. και τώρα κάνουμε κάτι εύκολο και γρήγορο για να φάμε εμείς και τα παιδιά με γέμιση πατάτας νηστίσιμο και ψημένο στο φούρνο ή στο τηγάνι το οποίο είναι εξίσου νόστιμο αλλά έχει πολύ περισσότερες θερμίδες για να δούμε τη συνταγή παρακάτω.

Υλικά

  1. 3 στρογγυλά μεγάλα φύλλα Περέκ έτοιμα αγορασμένα από το εμπόριο
  2. 3 πατάτες μεγάλες
  3. 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  4. Λίγο λάδι και αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Παίρνουμε το φύλλο και το βάζουμε κάτω από τη βρύση στο τρεχούμενο νερό έτσι ώστε να βραχεί καλά να μουλιάσει και να μπορεί να δουλευτεί ευκολότερα Εάν το φύλλο είναι ξερό και δεν έχει μουλιάσει καλά θα σπάσει και δεν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τις πιτούλες μας.
  2. Μόλις μουλιάσετε το φύλο το βάζετε σε ένα μεγάλο δίσκο και παράλληλα ετοιμάζετε τη γέμιση.
  3. Για τη γέμιση παίρνουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράζουμε αρκετή ώρα έτσι ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις πατάμε καλά με το εργαλείο του πουρέ έτσι ώστε να γίνουν πουρές και να πολτοποιηθούν ρίχνουμε αλάτι λίγο λάδι λίγο πιπέρι και προσθέτουμε και αρκετό άνηθο έτσι ώστε να πάρει τη γεύση που θέλουμε εάν κάποιος δεν θέλει άνηθο μπορεί να ρίξει μέσα μαϊντανό.
  4. Με τον ίδιο τρόπο που έχουμε μουλιάσει το πρώτο φύλλο μουλιάζουμε και τα υπόλοιπα συνέχεια παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και βάζουμε Λίγη από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει εάν θέλουμε εκτός από πατάτα Για ποια Είναι νηστίσιμη μπορούμε να βάλουμε και Τυρί τριμμένο να είναι δηλαδή η πιτούλα μας με τυρί.
  5. Στη συνέχεια διπλώνουμε το μισό φύλλο πάνω στο άλλο με τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες έτσι ώστε να μη φύγει το υλικό από μέσα στη συνέχεια βάζουμε λίγο λάδι μέσα σε ένα ταψί και Βάζουμε τις δύο πρώτες πίτες που έχουμε φτιάξει τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ροδοκόκκινο χρώμα.
  6. Επίσης τις πίτες που θα φτιάξουμε εκτός από το φούρνο μπορούμε να τις τηγανίσουμε Να τις βάλουμε στο τηγάνι Απλώς θα έχουνε πολύ περισσότερες θερμίδες όταν τις βγάλετε από το τηγάνι φροντίστε να τις βάλετε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να μείνει το περιττό λάδι στο χαρτί εκτός από τη γέμιση του τυριού και της πατάτας βέβαια μπορείτε να τις γεμίσετε με ότι άλλο θέλετε εσείς αυτές οι ποντιακές πίτες είναι μία Πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για να φτιάξουμε κάτι νόστιμα και γρήγορα.
  7. Υιαν κι έριξιν…..στα ποντιακα..ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ..ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ